13.4.2009

Restaurant Mommée


»Emäntäjumppa»ystävälläni Marie-Christinellä on pieni ravintola lähikylä Freyssenetissä (kunnassa, jossa asuu 49 ihmistä!). Hänen miehensä kuoli muutama vuosi sitten, joten nyt Marie-Christine pitää sitä tyttärensä kanssa lähinnä lounas- ja tilausravintolana. Maine on niin hyvä, että työmiehet läheltä ja kaukaa ajavat ylös Freissenetiin syömään lounaansa. Marie-Christine tekee kaiken itse (paitsi juustot, joita minä sinne kiikutan tuon tuosta). Menuta ei ole, sitä syödään mitä Marie-Christine on sinä päivänä tehnyt. Sinne täytyy aina varata pöytä, hän tekee ruokaa vain sille määrälle, joka on ilmoittanut etukäteen. Tosin sitä ruokaa on aina runsaasti, loppupäivä meneekin toipumiseen ja taatusti illalla ei ole vielä nälkä. Ja minkälaista ruokaa!!! Taivaallista, suurin osa omista raaka-aineista, pâtét, makkarat, hillot itsetehtyjä, kanat, ankat, lampaat, kasvikset, hedelmät omasta takaa… Herkullista maalaisruokaa ilman mitään kommervenkkejä. Kattaukseen ei ole kovinkaan paljon satsattu, pöytäviini tuodaan keramiikkakarahvissa, laseina pienet juomalasit, ruokalajit tuodaan pöytään isoissa vadeissa, hillot ja juustot tupperware-rasioissa. 

Aperitiivi, pastis, kir, valkoviini tms. nautitaan ensin baaritiskillä. Sitten istuudutaan pöydän ääreen ja siihen tuodaan alkuruokia: pâté, saucisson (kuivamakkara), fromage de tête (sianpääpatee), kuivattua kinkkua, ehkä joku piirakka- tai pizzasiivu, salaattia. Pääruokana jotain muhevaa vihannesta ja lihaa, usein jotain sisäelimistä tai lintua, mitä nyt milloinkin. Sitten tulee juustot (muidenkin kuin meidän vuohenjuusto) pöytään hillojen kera; viikuna-, kvitteni- tai aprikoosi-. Loistava yhdistelmä! Sen jälkeen vielä joku jälkiruoka, sitten kahvi ja jos asiakkaat näyttävät liian voipuneilta lähteäkseen pois, kahvin kanssa joku digestiivi, esim. Coironin yrttilikööri. Tämä kaikki viineineen maksaa 14–17 euroa!

Ensin aperitiivi baaritiskiltä…


ja sitten nauttimaan Marie-Christinen herkuista!


Kiirastorstaina minut oli kutsuttu mukaan lastenlounaalle, loppujen lopuksi meitä oli yhdeksän lasta, 2-8 v. ja viisi aikuista. Marie-Christinen lastenlapset ovat usein hoidossa ravintolassa, siksi siellä on valmiiksi lelulaatikoita ym. tarpeellista, lattiatilaakin on tarpeeksi juosta. Jumppaystäväni Claire tuli kolmen lapsensa kanssa, neljäs vielä vatsassa (olin kerran siellä lapsenpiikana, siitä rankasta keikasta myöhemmin!), hollantilainen Ann miehensä ja kolmen lapsensa kanssa ja Marie-Christinen kolme lastenlasta sekä tyttärensä Stephanie olivat jo valmiiksi paikalla. Söimme kaikki pitkän pöydän ääressä, lapset uskomattoman hyvin käyttäytyen. Ei mitään narinaa »yäk, en syä!» -tapaan. Lämpimänä ruokana oli perunamuusia ja makkaroita, siis lapsiystävällistä, aikuisille oli lisäksi vielä muheva lihapata ja haudutettua purjoa. Jälkiruoaksi lapsille suklaamoussea, aikuisille ensin juustot, sitten faissellea (tuorejuusto, jossa vielä heraa) hillon tai sokerin kanssa ja vielä kaiken päälle kahvit.


Marie-Christine ja Stephanie lasten kanssa


Sitten lelut esiin ja leikkimään!

2 kommenttia: