28.4.2010

De Ferme en Ferme



Viime viikonloppuna oli vuotuinen « L'Ardèche de Ferme en Ferme »
-tapahtuma, maatilojen avoimien ovien – vai pitäisikö sanoa porttien – päivä. Ne maatilat, joilla on omaa tuotantoa - oli se sitten juustoa, vihanneksia, sikoja, hedelmiä, viiniä, mitä tahansa – avaavat porttinsa yleisölle esitelläkseen tuotteitansa ja työtänsä. Tämä Perichonin tila, missä olen piikomassa, on yksi suosituimmista varsinkin lapsiperheille, koska täällä on paljon eläimiä ja täällä voi täyttää vatsansa herkuilla. Kauniin sään ja hyvän maineen ansiosta lauantain ja sunnuntain aikana tänne ajoi pikkuteitä pitkin 3800 ihmistä, heistä lapsia yli tuhat! Viime vuosi oli katastrofi, sunnuntaina satoi kaatamalla… Onneksi useat olivat katsoneet säätiedotuksen ja tulivat jo lauantaina. Mutta tämä vuosi siis onnistui täydellisesti.

Tämä pariskunta toivotti tulijat tervetulleiksi
Perichonin tilalle.

Pikkupossujen jälkeen voi tutustua aaseihin.
Ne oli tuotu lähihakaan ihan tätä tilaisuutta varten.
Heti maanantaina talutimme ne takaisin vähän kauemmaksi,
koska aasiherra oli vähän liian innostunut
mylvimään yötäpäivää äänellä,
joka kuulostaa lähinnä ruosteiselta kaivonpumpulta.

Lampolan jälkeen reitti jatkui kilihaan sivu kohti »taloani»,
siitä oikealle ylös kohti kanoja, kaneja ja vuohia ja hevosia.

Pikkutyttö tutustumassa kiliin.

Kyllähän tuollaisella kierroksella ja raittiissa ilmassa alkaa huikoa! Ei hätää, Fabrice ja Martine olivat kiikuttaneet uuninsa ym. härvelit Privasin leipomostaan ja autotallista tuli viikonlopun leipomo. He aloittivat aamukolmelta ja syötävää valmistui iltaan asti, kysyntä oli kova. Materiaaleina oli Perichonin Picodon-juustot, omien kanojen munat, pâtét ja rilletit muilta tähän tapahtumaan osallistuneilta tiloilta. Tarjolla oli juustopiirakoita, patonkeja ja jälkiruoaksi omaa tuorejuustoa hunajan kera.

Huikopalaa tarjolla!

Kun vatsa oli täynnä, voikin sitten siirtyä ostoksille. Minun työnäni oli nyt niinkuin aiempinakin vuosina täyttää juustotiskiä, koska tunnen varastot paremmin kuin muut - paitsi tietenkin Jacky, mutta häntä tarvittiin muualla. Sukua, ystäviä ja naapureita oli talkoissa mukana, kaikki sujui vuosien harjoittelun jälkeen sujuvasti ja hyvässä hengessä.

Läksiäisiksi talo tarjosi vielä ilmaiset juomat:
kahvia, vettä, mehua, viintä.
Juustojen teosta oli tehty video, jota vierailijat voivat seurata.
Monet jäivät juttelemaan pitkäksi toviksi.

1 kommentti:

  1. Arvaa laittaako paksut nurmikot ja lehtevät puut huokaisemaan, että ihan kohta meilläkin. Vappusää menee perinteisemmän mukaan ja kaiken yleisilme on vielä se ruskeanharmaa. Täälläkin on kyllä ne kaksi hullua jo sortseissa.

    Hauskaa vappua maahan, jossa leipomot lähtevät retkelle.

    VastaaPoista